6 Nisan 2014

Şeylerin altında yatan nedenler

Kaç yıl önce bir hocam vardı. Aslen Urfa-Siverekliydi ama uzun yıllar olmuştu İzmir'e yerleşeli. Birkaç yıl da İngiltere'de yaşamıştı. Bir gün konuşurken laf lafı açmış, bana vejetaryen olduğunu söylemişti. İlginç karşılamıştım. Çünkü o güne dek hiç Urfalı bir vejetaryen görmemiştim. Üstelik çokça Urfalı da tanımıştım, ev arkadaşım dahil. Aslına bakarsanız Antalyalı, Çanakkaleli vs. bir vejetaryen de görmemiştim, ama nasıl desem, Urfa'dan vejetaryen çıkabileceğini sanırım hiç beklemiyordum, buydu ilginç gelen. 

Duymuşsunuzdur belki, bir zamanlar Urfa'nın lokantalarında sulu yemek bulmak hiç de kolay değilmiş, varsa yoksa kebap, ızgara, döner... Urfalı olup da vejetaryen olmak nasıl mümkün olabiliyordu? Sahiden merak ediyordum.

Bir gün yine söz açılmış, ben de tam yeridir diyerek merakımı gidermek için sormuştum: "Hocam, merakımı bağışlayın, Urfalı bir vejetaryen tanıyacağımı hiç düşünmezdim?.." Gülümseyerek, "Rahmetli babamın," demişti, "lokantası vardı, günde üç öğün et yiyerek büyüdük..." O zaman bir kez daha anlamıştım ki, basit olsun karmaşık olsun, şeylerin altında yatan nedenleri bilmektir esas olan.

6 yorum:

  1. nedense şu an okurken bana da çok garip geldi. :) gerçi urfalı olup vejeteryan olmaktan ziyade urfada yaşayıp vejeteryan olmaya/kalmaya çalışmaktır herhalde daha garip olan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık, hoş geldin. Sen de mi Urfa'da yaşadın yoksa? :))
      Selamlar...

      Sil
    2. yok ben liverpool'dan katılıyorum ama etin bu kadar yoğun tüketildiği ve her yemeklerinde mutlaka et kullanıldığı bir şehirde vejeteryan olmaya çalışmak, çöldeki bir punk'a benzer herhalde :) ne bilim.
      hoşbulduk.

      Sil
    3. İngiltere'de yaşamayı ben de çok istemişimdir. Ama istediklerim hiç nasip olmaz nedense. Acaba hiçbir şey istemesem mi, diye düşürünüm bazen.

      Çöldeki Punk örneği harika... :) Urfa hakkında sana katılıyorum. Sadece Urfa da değil, Mardin, Diyarbakır, Antep, Hatay gibi yerlerde yaşayıp da et yememek gerçekten zor olsa gerek.

      Sevgiler...

      Sil
    4. (: istemek yolun sadece yarısı...
      bazen bazı istediğimiz şeyler aslında bizim kafamızda büyüttüğümüz kadar zor ve ulaşılmaz değildirler, sadece biz hiç bir şeyden ödün vermek istemeyiz, bazı şeyleri göze alamayız bazende sadece farklı bir pencereden bakmasını bilmeyiz... hepsi bu kadar.

      sevgiler.

      Sil
    5. Çok haklısın. Sahiden de hepsi bu kadar. Ama işte, yine de olmuyor... :)

      Sil

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git