24 Şubat 2008

Platon'un Devlet Diyalogunda İdeal Devletin Bozulması ve Bozuk Devlet Düzenleri

[Bu makale, Klasik Siyaset Felsefesi dersi kapsamında hazırlanmıştır.]

Ünlü filozof Platon’un Devlet diyalogu siyaset felsefesinin temel kitaplarından biridir. Aristoteles’ten günümüze kadar, gerek taraftar, gerekse karşıt olsun, bir siyaset felsefesi kuramı oturtmaya çalışmış hemen tüm filozof, felsefeci ve düşünürler Platon’un Devlet’ine değinmişlerdir. Bu durum da Devlet’in, siyaset felsefesinin temel kitaplarından biri olduğu tezini desteklemektedir.

Bilindiği üzere Platon idealist bir filozoftur. Devlet diyalogunda da, idealize ettiği devlet düzenini sunar. Burada, iş bölümüne dayalı toplumsal bir düzen söz konusudur. Bu aynı zamanda hiyerarşik bir düzendir. Şimdi bu düzene, bu yazıda ele alacağımız konu çerçevesinde, kısaca bir göz atacağız.

Platon’un kurduğu sistemde çocuklar doğduktan bir süre sonra ana-babalarından alınıp ortak yaşama alanlarında yetiştirilmeye başlanacaklardır. Bu iş devletin yöneticilerinin sorumluluğunda olacaktır. Çocuklar mükemmel bir biçimde yetiştirileceklerdir. Bu da kendilerine verilecek bir o kadar mükemmel bir eğitimle gerçekleştirilecektir. Bu eğitim iki ana kategoride toplanır: Müzik ve jimnastik. Müzik yoluyla ruh, jimnastik yoluyla da beden eğitilmiş olacaktır.

Burada detaylarına girmeyeceğimiz bu sıkı ve uzun eğitimin sonucunda, zaten iyi yaradılışlı olan bu çocuklar, yetkin birer insan haline geleceklerdir. İyi yaradılıştan kasıt şudur: Platon’un kurduğu devlette her isteyen istediğiyle evlenemeyeceği gibi, evlenme zamanını da evlenecek kimseler kendileri belirleyemezler. Kurulacak bir sistem içinde, devletin yöneticilerinin gözetim ve kontrolünde, kimlerin kimlerle evleneceği, ne zaman evleneceği ve çocukların ne zaman yapılacağı saptanacak ve böylece doğacak olan çocuklar iyi yaradılışlı ve sağlam yapılı olacaklardır. İşte bu sağlam yaradılışlı çocuklar sağlam bir ruh ve beden eğitiminden de geçtiler mi tam anlamıyla mükemmel birer insan olup çıkacaklardır.
...
Bu makalenin devamını okumak istiyorsanız yazarla iletişim kurunuz.

6 yorum:

  1. ya nasıl mokuyacağız devamını

    YanıtlaSil
  2. Hasan Bey siz kendinizi tanıtın önce. Nerede okuyorsunuz, ne amaçla kullanacaksınız makaleyi? Bir de mail adresi gönderin size göndereyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günler seminer dersim icin makale platon ile ilgili makale okumam lazim sizin makalenizin başı çok açıklayıcı devamını okumak isterim makaleyi banada gönderirseniz çok memnun olucam.

      Sil
  3. Bu makalenin gerisini okumak istiyorum. Bu maile atarsanız sevinirim, calvinoitalo1@hotmail.com. (Makeleyi bir spesifik bir amaç için kullanmayacağım, yalnızca başlangıcı ilgimi çekti... Platon'un Devlet isimli kitabı hakkında yabancı dilde yazılmış olan pek çok yorum varken, Türkçe olarak yalnızca sınırlı sayıda var. Bulmuşken okumak istedim, gönderirseniz çok sevinirim, saygılar).

    YanıtlaSil
  4. Platon ile mi iletişime geçmemiz gerekiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok, teyzesi menajerliğini yapıyormuş duyduğuma göre. Girecekseniz teyzesiyle girin. :)

      Sil

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git