20 Aralık 2012

Neden Kitap Okuyorsun?

Yeryüzünde, "neden bu kadar kitap okuyorsun?" sorusuna cevap verirken hiç zorlanmayacağınız yegâne ülke Türkiye'dir. Dünyanın başka hiçbir ülkesinde bu soruyu yanıtlamak bu kadar kolay değildir. "Sen neden bu kadar çok dizi izliyorsan, ben de o yüzden bu kadar çok kitap okuyorum," der, geçersiniz.

14 yorum:

  1. güzel bir cevap :) yanı bu soru nasıl bir sorudur neden bu kadar çok kitap okuyorsunuz??

    YanıtlaSil
  2. Korkutulan insanlar ülkesiyiz. Her evden yüzlerce kitap yakıldı 12 Eylül de. Tamam bizde de kabahat var ama büyük kabahat bizde değil! Yine düşündürmeyi başardınız, teşekkürler.. Belki bir gün bana da uğrarsınız!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ali Zafer Bey, bir gün fırsat olursa size memnuniyetle uğrarım.

      Maalesef kitap yakma, yasaklama, kitaptan korkutup caydırma uygulamaları, memleketin yakın tarihindeki en kirli sayfalarından biri. Umarım bir daha yeryüzünün hiçbir ülkesinde böyle utanç verici durumlarla karşılaşmaz insanlık.

      Sağlıklı, mutlu günler diliyorum.

      Sil
  3. Bana daha çok "Bunların hepsini okudun mu?" diye soruyorlar. Ben de kibarca hııı diye cevap veriyorum ama içimden genellikle "Yok canım raf süsü onlar" diye paylıyorum karşımdakini. Ne demek neden bu kadar okuyorsun yahu? Böyle soru mu olur? Ama memleketimin okur yazar insan sayısı oranıyla karşılaştırırsan olur tabi...

    Sevgiler,
    Bettra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ünlü bir yazar, maalesef adını şimdi hatırlayamadım, kendisine, "bunların hepsini okudunuz mu?" diye sorulduğunda, "bunlar okuduklarımın bir kısmı," diye cevap verirmiş. Enis Batur da, bir kitabında okumuştum, o yazarı kendisine örnek alarak bu soruya aynı yanıtı verirmiş. İki-üç yıldır ben de aynısını yapıyorum. Sana da tavsiye ederim. :)

      Sevgiyle...

      Sil
  4. hakkaten yaa kitap konusuna gelince ne kadar absurd soru varsa sorabilme kapasitesi olan baska bir millet yoktur sanirim

    bende hakketen kitapligindaki kitaplarimi gorup bu soruyu soranlara bunlar okuduklarimin dortte biri cogu kitabi da baskalarindan edinip okumus yada baskasina hediye etmisimdir derim.cunku aynen oyle yeni yeni kendime ait bir kutuphane yapmaya basladim.ehh fena da gitmiyor sanirim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam agresif prenses, hoş geldin. En son amcamın oğlu sormuştu bana, bunların hepsini okudun mu, diye. Ben de kendimden epey emin bir biçimde, bunlar okuduklarımın yarısı, gerisi sığmadı, kolilere koydum dedim. Şaşkınlığını gizlemek istediyse de başaramadı. :)

      Sağlıcakla...

      Sil
  5. Romanın en güzel yerindeyken ineceğim durağa -ne yazık ki- gelmiştim. Kelimelerin peşine takılıp giderken , gayri ihtiyari elimden bırakamamıştım. Her sabah kahvaltımı yaptığım kahvenin masasına oturup okumaya devam ettim. Benden sonra masama teşrif eden iş arkadaşlarımdan biri , beni orada okurken görünce , büyük bir suç işliyormuşum gibi yargılamaya başladı. Yok efendim neden okurmuşum da vs vs...
    Ne mi dedim ?
    "Seninle benim aramda bu kitap var olabilir , ama benim ile kitabım arasında sen yoksun !" dedim. Bu cümleden sonra birkaç şey geveleyip durdu ama ben o sıra kaldığım yerden devam ediyordum ..
    Bol kitaplı günler dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba bi yazıp çıkan kız, kanımca çok güzel bir cevap vermişsin. Bizim burada bir söz vardır, eşekler herkesi eşek sanır, diye. Mesele bu aslında.

      Ben askerdeyken, oradaki kütüphaneye her nasıl olmuşsa kapağı atmayı becermiş, sivil memur olarak çalışan ayyaşın biri, hayatında hiç kitap okumadığını gururla söylerdi. Ona o gururu veren neydi? Üstüne on tane doktora tezi yazılır, değil mi? Bir kimse, okumayı sevmediğini dile getirebilir, bu anormal bir şey değil, anormal olan, bunu diyen birine bir kütüphanenin sorumluluğunun verilmesidir. Nasıl bir toplumda yaşadığımızı açık seçik gözler önüne seren bir örnek. Daha da anormal olansa, bir insanın, üstelik de "kütüphaneci" olan bir insanın hiç kitap okumadığını gururla söylemesi. Sanki ortada bir ahlaksızlık, bir yüz kızartıcı iş varmış da, bundan sakındığını gururla dile getiriyor. Bu pencereden bakınca durum vahim.

      Ben de sana bol kitaplı günler dilerim. Sağlıkla kal.

      Sil
  6. Çok sorulur bu soru, özellikle bunların hepsini okudunmu? ben kimseye sormam mesela. Çünkü bilirim ki kitap okumak kadar güzel bir şey yoktur.
    Sorduklarında cevabım hep şu olur, elbette okudum, hatta her kitap 2-3 kez okunmuştur. İnsanların yüzlerindeki o şaşkınlık ifadesi çok hoş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aslı, hoş geldin. Çok iyi bilirim o ifadeyi. Fazlasıyla tanıdıktır. Ben de öyle insanları şaşırtmayı, ağızlarını açık bırakmayı çok severim doğrusu. :)

      Sağlıkla kal.

      Sil
  7. hayat her şeyi deneyimleyebileceğimiz kadar uzun değil, okumak zorundayız. yinede bu sorunun cevabı çok daha uzun idareten dizi örneğini kullanabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam toka, hoş geldin. Kaliteli bir cevaptır, sadece idareten değil, her zaman rahatlıkla kullan bence. :)

      Sağlıkla...

      Sil

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git