via |
via |
Bir kaç ay önce askerdeyken, baharla beraber ortalık yine bunlarla dolup taşmışken Erzurumlu Yakup'a bunların adının ne olduğunu sormuştum. O da mayıs çiçeği demişti. Salladı mı yoksa Erzurum yöresinde sahiden de bu adla mı anılıyor, bilemedim. Askerden geldikten birkaç gün sonra Mehmet dayımla pikniğe gittiydik Van Kalesine. Orada görünce hemen sordum dayıma. Vay anasını, karahindiba dedikleri buymuş!
Bir de bizim yörede bolca bulunan, yine çocukluğumdan beri tanıdığım, su kenarlarında yetişen, suya ziyadesiyle ihtiyaç duyan aşağıdaki otsu bitkinin de adını geçen yıla kadar bilmiyordum. İlginç olan, birçok kez bilebileceğini tahmin ettiğim kimselere de sormuştum ama onlardan da bir maaleseften başka cevap alamamıştım. Yine Mehmet dayım yetişti imdadıma. Kitaplığındaki bir Şifalı Bitkiler kitabında gösterdi. Bizim Kürtçede suh (söh okunur) dediğimiz bu bitkinin adı melek otu'ymuş.
Son olarak, şu resmini gördüğünüz, bahar böceği dediğimiz hayvancağızın adını ise daha öğrenebilmiş değilim. (Edit - 17.08.2014: sonunda öğrendim).
O böceği elinizde mi tuttunuz? Bence araştırmaktan ziyade tebrik edilmesi gereken husus bu. :)))
YanıtlaSilSelam dr blue. Evet, o benim elim. Çok tatlı, zararsız bir böcek bu. Görürsen sen de dene bence. :)
SilSelamlar...
Melek otu, yani anjelika ile suh, apayrı bitkiler
YanıtlaSilBu böceklerden bizim bahçede çok olurdu. Çocukken onlarla oynardım.
YanıtlaSilMerhaba Arafat Bey, hoş geldiniz. Ben pek oynamazdım ama izlemeyi çok severdim.
SilSelamlar...
Melek otunun şeker hastalığına faydası var diyorlar dogrumudur ?
YanıtlaSilPek bir bilgim yok maalesef.
SilKarahindiba nın kürtçesi ''pıspısok'' biz çocukken onları toplar poşetleri tıkabasa doldururduk. şimdilerde görmeyeli yıllar oldu
SilBizde de "pîspîsk" derler ama çiçeğin gerçek Kürtçe adının bu olduğunu sanmıyorum, çünkü sapından düdük yapılıp çalınınca uzunca bir pîs sesi çıkar. Biz de çok yapardık çocukken.
SilSevgiler...