18 Nisan 2012

Çocuk Edebiyatı Okumanın Zevki


Değişmez bir kural vardır. Kural değil hatta, yasa: Her çocuk bir an önce büyümek ister, her büyük çocukluğunu özler.

Ben son sınıftayken üniversiteye yeni başlamış biri elimde Binbir Gece Masalları'nı görünce şaşırmıştı. Kendisinden iki üç yaş büyük olduğum için belli etmek istememişti sanki ama kafasından geçenleri okumuştum hemen. Üniversiteyi bitirmek üzere olan birinin "hâlâ" masal okuyor olması tuhaf gelmişti ona.

Bense onun bu tavrını hiç yadırgamamıştım. Hatta tam tersi olsa asıl o zaman yadırgayacaktım işte. Tepeden tırnağa faul olan eğitim-öğretim düzenimizin basamaklarını sırayla çıkıp bir şekilde üniversiteye "kapağı atmış" olan bu arkadaşın Binbir Gece Masalları'nın içeriğini, edebi değerini... bilmemesine şaşırmam elde değildi.

   
Çocukken çocuk kitapları okuma, büyüyünce hiçbir şey okuma: Eğitim bu. Ama buna bir şekilde karşı durmak da gerekiyor. Nasıl mı? Mesela büyüyünce bol bol çocuk kitapları okuyarak. Hem, yetişkinken çocuk kitabı okumak çocukken okumaktan iki kat daha zevklidir. Ayrıca çocuk kitaplarından öğrenilecek çok şey de var. Büyüdükçe unuttuğumuz pek çok şey. Bir çocuk örneğin, kuşlara taş atıyorsa bunun yanlışlığını henüz öğrenemediğindendir, ama bir "büyük" hayvanları öldürüyorsa bunun nedeni ne olabilir?

Birçok kimse çocukluğuna dönmek ister, biliyorum. Tom ve Jerry'yi, Bugs Bunny'yi izleyen koca koca adamların olduğunu da biliyorum. Ama çizgi film izlemek yeter mi? İnsan çocukluğuna, asıl çocuk kitapları okuyarak dönüyor, bunu keşfetmeli bir an önce.

Zaman zaman kitap okumayanlardan duyduğum bir söz vardır: Ben de çok okumak istiyorum ama... Cevabım çoğu kez aynı: Çocuk kitapları okuyun. Kendileriyle eğlendiğimi, dalga geçtiğimi sanıyorlar.

11 yorum:

  1. çok doğrusun.. hem de çok fazla doğru söylemişsin..

    YanıtlaSil
  2. Merhaba. Burda çocuk kitapları okumaya bayılan biri daha var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kusura bakmayın Ahu Hanım, biraz geç cevap verdim. Çocuksu selamlar...

      Sil
  3. Masal okumayı çok severim. Hele Binbir gece masallarına bayılırım.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Füsun Hanım, siz de kusura bakmayın. Size de çocuksu selamlar...

      Sil
  4. Geçenlerde oğlum'un kitaplığından okumak için aşırdığım kitabı kendi kitaplığıma koyunca , benim 'kitapkurdu sıpam' bana çok kızdı :) Çocukken uyumam gereken saatlerde -yorganın altında , el feneriyle- kitap okurdum , gizli gizli .. Şimdilerde de oğlum uyuduktan sonra "gizli gizli" okumak inanın çok keyifli..

    Bir gece de su içmeye kalkınca yakaladı beni , resmen taşikardi olmuştum :)
    Kısaca çocuk kitapları okumak her bağlamda çok eğlenceli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi kutlarım, çocuğunuza bir kitaplık kurduğunuz için ve okumayı bu kadar sevdiğiniz için.

      Tekrar beklerim, sağlıkla kalın.

      Sil
  5. Çocuklar güzeldir, çocukluk ölümsüzdür, çocukla çocuk olmak ve çocuk kitaplarına birlikte dalmak harikadır.

    YanıtlaSil
  6. Ben içindeki çocuğa kıyamayan, onu büyütmeye gönlü el vermeyenlerdenim galiba. Bir yanı hep çocuk kalmalı insanın. Küçücük şeylerle mutlu olmayı unutmamak, bazen nerede olduğunu unutup kahkahalarını ya da o ahenkli hareketlerini dünyayla çekinmeden paylaşabilmek için. Çocuk olmayı unutmamalı insan, bedava şeylerden mutlu olmayı bilmek için. Gerçekten gülmek, gerçekten sevmek ve iyiyi kötüden ayırmayı hep hissedebilmek için. Hem gökyüzüne tırmanan fasulye ağacını kim unutmak ister ki :)
    Ve elbette bunun için varsa rafında yer ayırmalı Küçük Prens'e, Heidi'ye, La Fontaine'e, Oz Büyücüsü'ne ...
    Ben unutmuşum çocuk kitaplarını ne yalan söyleyeyim.. Bu yazınızı bir hatırlatma olarak alıyorum, teşekkürler. Nerden başlasam ki şimdi.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar Bettra,

      Gökyüzüne tırmanan fasulye ağacını hatırlatman ne güzel oldu...

      Şu üstteki iki kitaptan başlayabilirsin. :)

      Sağlıkla kal.

      Sil

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git