Eskiler "Dünya boş," demişler. Peki ama neden böyle demiş olabilirler? Dünyanın boş olmadığını hepimiz görüyoruz işte. Milyon kadar şey var içinde. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, dağlar, taşlar, sular, topraklar, yollar, binalar, arabalar, şunlar, bunlar... Say sayabildiğince. Aklına gelip gelebilecek ne varsa hepsinin içinde bulunduğu bir yer boş olur mu hiç?
İşte bunu epey bir merak ettikten sonra bir gün merakıma son vermeyi düşündüm. Altı ay kadar önceydi. Biraz düşündüm ve, "Dünya boş," diyenlerin bunu demekle ilk elden anladığımız şeyi değil, fakat başka bir şeyi kast etmiş olabilecekleri biçiminde bir yorum yaptım. Çok geçmedi, buna kendimi inandırdım ve hipotezimi kurdum. Evet, "Dünya boş," diyenler, "Dünyanın içinde hiçbir şey yoktur," demek istemiyorlardı, anlatmak istedikleri başka bir şeydi. Araştırmama hiç zaman kaybetmeden başladım. Ve nihayet bugün aradığım cevaba ulaşmış bulundum.
Çalışmam henüz yayımlanmadığı için araştırma sürecim hakkında şimdilik ne yazık ki bir şey söyleyemeyeceğim. Sadece sonucu bildireceğim kısaca.
Efendim, elde ettiğim verilere göre "Dünya boş" sözünü ilk olarak kullanan kişi bizim köyde Pisagor olarak bilinen ünlü İyonyalı filozof Pythagoras'mış. Gelgelelim Pythagoras tam olarak böyle dememiş. Bir başka deyişle, onun sözü zamanla biraz kısalarak bu hali almış. İyi güzel de ne demiş Pythagoras? Ne diyecek, "Dünya boşluktadır," demiş. Sonra da izah etmiş zaten, "Dünya uzay boşluğunda hareket eden bir cisimdir," demiş. Tabii, Pythagoras'tan bahsediyoruz burada, dünün adamı değil yani, milattan önce bilmem ne zaman yaşamış. Bundan ötürü, söylediği söz de zaman içinde biraz değişikliğe uğramış. "Dünya boşluktadır" sözü ilkin "Dünya boşlukta" halini almış. Sonra, "Dünya boşluk" olmuş. En sonunda da günümüzdeki halini alıp "Dünya boş," biçimine girmiş.
İşte böyle sevgili dostlar. Bilimsel ilerlemenin neredeyse durduğu, bilim diye ortalıkta binbir türlü zırvanın döndüğü bu ülkede bilime böylesine katkılar yaptığım için ne kadar berhudarım bilemezsiniz.
Ben de o sözü hep "Dünya hayatı gelip geçicidir." diye algıladım. Hatta günümüzde o anlamda kullanılıyor çoğumuz da öyle biliyoruz diye düşünüyorum :) Ama, bilime saygım sonsuz ve öğrendiğim iyi oldu bunu. Katkılarınız göz ardı edilemez :) Hayırlı geceler.
YanıtlaSilMerhaba Kalemderi. Size de hayırlı sabahlar. :)
Silİşte, demek ki hepimiz aynı yanılgı içindeymişiz. Ama, zararın neresinden dönersen kârdır, demişler ya, bizimki de o hesap, en azından artık zararda değiliz, öğrenmiş olduk. :))
Selamlar...
Dünya boş mu bilmem amma hayat boş be Sokrates'in Yeğeni...
YanıtlaSilDemek istediğim ahanda bu : http://biyazipcikicamzaten.blogspot.com.tr/2015/08/hayat-bos.html
Merhaba Biryazıpçıkankız. O zaman benim bir sonraki işim de Hayat Boş'u araştırmak olsun. Bakalım gerçekten de öyle miymiş? :)
SilSelamlar...