Durup dururken aklıma Lili Marlen türküsü geldi. Yalnız, şu hepimizin bildiği Ahmet Kaya'nın seslendirdiği Lili Marlen türküsü değil. Peki ya hangisi, diyeceksiniz? Şimdi efendim, Ahmet Kaya ne diyor: Akşam olur mektuplar hasretlik söyler / Zagrep radyosunda Lili Marlen türküsü, diyor. E, demek ki bundan başka bir Lili
Marlen türküsü var. Bereket versin internet var. Ne sorarsan sor, bana mısın demiyor, cevaplıyor.
Wikipedia üstadımıza göre Lili Marleen İkinci Dünya Savaşı sırasında, askerler arasında söylenerek ünlenmiş bir Alman aşk şarkısıymış. Ama ondan önce 1915'te, Birinci Dünya Savaşı sırasında o zamanlar öğretmen olan Hans Leip adlı biri tarafından yazılmış, 1937'de de Nöbetteki Genç Bir Askerin Şarkısı başlığıyla Almanca bir şiir olarak yayımlanmış. Bundan iki yıl sonra da, yani 1939'da Lale Andersen adlı Alman bir şarkıcı tarafından Fenerin Altındaki Kız adıyla bestelenmiş.
1941'de Nazilerin Yugoslavya'yı işgaliyle birlikte Almanlar Belgrad Radyosu'na da el koyar. İşte, bu radyoda sıklıkla yayımlanan parçalardan biri de Fenerin Altındaki Kız'dır, yani Lili Marleen türküsü. Türkü, kısa sürede bütün Avrupa'da popülerleşir.
Türküyü merak ettiyseniz YouTube'dan bakabilirsiniz. Bu arada, Ahmet Kaya'nın söylediği Lili Marlen Türküsü de Attilâ İlhan'ın şiirinin bestelenmiş hali. Ama şarkıda şiirin tamamı yok.
Merhaba,
YanıtlaSil''Lili Marleen Türküsü'' bir aşk öyküsünün şarkısı dediğiniz gibi..
Ahmet Kaya'nın şarkısı ise ayrı bir güzellik gibi gelir bana,başlangıç cümlesini severim ben özellikle.
Hatırlattınız ve tekrar dinledim şimdi :)
Merhaba Neşeli, hoş geldin. :) Bu yaz sıcağında şarkılarla, türkülerle serinlemek dileğiyle.
SilMerhabalar,
YanıtlaSilBloğunuzu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da beklerim. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm.....:))
Merhaba Selda, hoş geldin, teşekkür ederim. Bu sıcak yaz günlerinde serinlikler dilerim. Görüşmek dileğiyle, sevgiler.
Sil