8 Kasım 2016

Hayaller anılar gibidir

Başka hayallerim de vardı, ama söylemeye cesaret edemezdim. Zengin olmak istemezdim, sadece hediye alabilecek kadar param olsa yeterdi. Ufka baktığımda, o kupkuru, gri, kızıl kayaları gördüğüm zaman hayallerim dışarı çıkmaya cesaret edemiyordu, onların bu nankör, bu sert ve umutsuz toprağa karışmasından korkuyordum. Oralarda her şey aşırıydı: Soğuk kadar sıcak da, ışık kadar fırtına da, kimi geceler gökyüzünü yığınla kaplayan yıldızlar, tek bir damla yağmur vermeden gökyüzünü boydan boya örten bulutlar. Böylelikle hayallerin kapalı kaldığı mağaranın kapısını itmeye ya da kapağını açmaya cesaret edemiyordum. Ne bulacağımdan korkuyordum. Hayaller anılar gibidir, nereye gittiklerini, nerede saklandıklarını bilmiyorum. Bir gün çocuklarımdan biri şunu sordu: Gece olunca ışık nereye saklanır? Ben de kendi kendime şöyle dedim: Ben babama asla böyle bir şey soramazdım. Cevabı da o verdi: Dünya döner, ışık hareket etmez, biz dünyayla birlikte hareket ederiz. Ben cevap vermesem de çocuklarımın bana sorular sorduğu günlerdi. Bugün, neredeyse yüzüme bile bakmıyorlar.
Tahar Ben Jelloun, Ülkemde.

10 yorum:

  1. Hmmm.
    Bence para degil de duygular cok onemli. Su an dunyayi para ve onun getirdigine inandigimiz guc yonetiyor, o yuzden elimizdeki en onemli guc sevgi, ask olmali.
    Var olan sevgiye de sonuna kadar sahip cikmali. Yazari arastiracagim hemen. Cok hosuma gitti ve merak ettim neden yuzune bakmiyorlarmis artik.

    YanıtlaSil
  2. Okunacak kitapmis hakikaten. Satin aliyorum hemen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Jardzy. Ben aslında Ben Jelloun'un Kutsal Gece'sini okumak istemiştim. Kütüphaneye gittim, o yoktu, ben de bunu aldım. Güzel kitap, iki solukta okudum. Gönül Akgerman da rüştünü ispatlamış bir çevirmen ayrıca.
      Kendine iyi bak. Ayrıca Ankara'ya gelmiyor musun? Baki selam.
      :)

      Sil
    2. Ankara'ya Mart ayında kesin geleceğim, tetkikler için. Ondan öncesini pek sanmıyorum.
      Ama sizi beklerim İzmir'e :)
      Benden de selamlar. kib bys :D

      Sil
    3. Çok isterdim, İzmir'e gitmeyeli de epey olmuş, fakat biz bu aralar dışarıya adım atacak halde değiliz maalesef. :)

      Sil
  3. "Hayaller anılar gibidir. Nereye gittiklerini nerede saklandıklarını bilmiyorum." Birisi yaşanmamış, diğeri yaşanmış ama her ikisinin de gittiği yer meçhul.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba hocam. Evet, ilginç bir ayrım bu, biri yaşanmış, öbürü yaşanmamış ama ikisinin de ipi elimizde değil.
      Sağlıkla kalın...

      Sil
  4. Derin ve düşündüren sözler ve aynı zamanda içinde kocaman bir keder saklı!.Okuduğumuz kitaplarla dünyaya açılmak, farklı bakış açıları içinde hayatı sorgularken, kimi düşüncelere ortak olmak, bazen de benzer şekilde çarpan o kalplerin sesini duymak/duyumsamak!... tüm bunlar çok özel duygular. Hayatımızda iyi ki kitaplar var. Bu güzel paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba blogdaş. Evet, keder, geçmişe özlem ve daha pek çok duygu bu kitapta var. Kitaplar ve okumak üzerine söylediklerine olduğu gibi katılıyorum.
      Selamlar...

      Sil
  5. Harika bir blogunuz var. Bloglar Yarışıyor kampanyası ile siz de blogunuzla kazanmaya aday olun, blogunuzu tanıtın, mansiyon ve promosyon ödüller kazanın. Sponsorlarımızın desteği ile bloglar arası etkinlik yarışmamızı 2016 yılı içerisinde 4.kez düzenliyoruz. Katılım için detaylı bilgiyi websitemizden öğrenebilirsiniz.
    İlginiz ve desteğiniz için teşekkürler!


    Web : http://www.bloglaryarisiyor.net
    Mail: iletisim@bloglaryarisiyor.net
    Tel : +90212 330 9707


    YanıtlaSil

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git