28 Ocak 2013

Hayaller Gerçek Olunca

Bu internetin çıktığı ne iyi oldu. Eskiden, diyelim bundan yüz yıl kadar önce, insanların hayal bile edemediği, kazara hayal etse bile, deli damgası yerim diye dillendirmeye çekindiği şeyler, bugün artık birer gerçek; adı her ne kadar sanal olsa da, gerçek.

Bugün, pek çok insan yerkürenin internet sayesinde ne kadar büyük bir değişim süreci içinde olduğunun farkında değil. Çok basit bir örnek; okuma alışkanlıkları. Bakınız, eskiden diyelim bir kişi kitabında 2011'in İnsani Gelişmişlik Raporundan bahsediyordu, siz de merak ediyordunuz haliyle, raporu görüp okumak istiyordunuz, ama nerede o şans, nereden bulabilirdiniz? Allah bilir hangi gazetenin arşivinde, hangi rafta yer alıyordu. Bulmaya kalkışsanız, herhangi bir vatandaş olarak bu belki aylarınızı alırdı. Ama şimdi öyle mi, her şey bir tık ötede. İşte, bakın burada. Bu az şey mi? Bir devrimden çok daha fazlası bence.

Bir başka örnek. Diyelim ki biyoloji meraklısı birisiniz, bir makale okuyorsunuz, Felis nigripes diye bir kedi adı geçti, merak ettiniz nasıl bir şey diye. Aha, işte böyle bir şey. Çok basit görünüyor, değil mi? Öyle görünüyor, basit baktığımız için, farkında olmadığımız için öyle görünüyor. Halbuki hiç de basit değil, fazlasıyla karmaşık, fazlasıyla olağanüstü.

Eskiden, diyelim Tazmanya canavarının ne menem bir şey olduğu kafanıza takıldı. Oradan da Tazmanya'nın nerede olduğunu merak ettiniz. İşin yoksa git kütüphanede ansiklopedi tara. Ya şimdi? Her biri bir tık ötede.

Öğrencilik yıllarımda bir keresinde coğrafya hocası Türkiye'nin koordinatlarını söylediydi, 26-45 doğu meridyenleri ile 36-42 kuzey paralelleri falan... Ben de meraklanıp bizim buranın koordinatlarını sormuştum. Eveleyip geveleyip anca bir tahmin uydurabilmişti kadıncağız. Şimdiyse bırakın şehrinizi, mahallenizi, Google Earth'ü açıp oturduğunuz odanın koordinatlarını bile görebiliyorsunuz.

Basit şeyler değil bunlar. Bana sorarsanız en az Fransız Devrimi kadar önemli, en az onun kadar hakiki bir devrim. Çünkü insanlığın gidişatını değiştiriyor.

2 yorum:

  1. Bilgiye kolay eristikce ogrenmekten vazgeciyoruz. Sizi tenzih ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok, beni tenzih etmene gerek yok Jardzy. Hepimiz aynı geminin içindeyiz sonuç olarak. :)

      Sil

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git