5 Ekim 2014

Unutmak

İnsanın,
     1. Unutmak istemeyeceği halde unuttuğu şeyler olur, 
     2. Unutmak istediği halde unutamadığı şeyler olur, 
     3. Unutmadığı, zaten unutmak da istemediği şeyler olur,
     4. Unuttuğu, unutmayı da zaten istemiş olduğu şeyler olur. 

Böylece unutmak söz konusu olduğunda insanın kesesinde iki olumlu, iki de olumsuz durum vardır. Bunların dördü de, ekstrem örnekler hariç, sanırım her insan için geçerlidir.

"Hafızayı beşer nisyan ile maluldür," demişler. Yani, insan belleğinin unutkanlık denen bir sakatlığı vardır.

Yukarıdaki dört maddenin ikisinde söz konusu sakatlığı görürüz. 1. maddede bu sakatlık istenmeyen, 4. maddedeyse istenen bir konumdadır. Şu halde kusur bazen istenen bir şey oluyor. İlginç.

Siz de bir bakın, eğer bu dört maddenin arasında size uymayanlar varsa kendiniz hakkında birkaç dakika düşünün, olağandışı birisiniz demektir. Hele hele hiçbiri size uymuyorsa, o zaman gerçekten öbür insanlardan bütünüyle farklısınız demektir.

8 yorum:

  1. Bence unutmak sakatlık değildir, ki insan hiç bir şeyi unutmaz, ta ki unuttuğunu düşündüğü şeyi hatırlatan bir şey görene, olana kadar hatırlamaz sadece.
    *
    Öğrenebilmek için unutmak gereklidir.
    *
    Güzel de olsa, can yakıcı da olsa, geçmişi unutmadan yaşayabilmek, tersinden daha vahim olurdu kanımca, çünkü geçmiştir artık.

    Saygılar Sokratesin yeğeni,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son paragrafa ek: "... güzel olan geçmiştir artık, can yakıcı olan ise, iyi ki geçmiştir, geçmelidir. "

      Sil
    2. Demek ki belleğimizde fazla yer yok, o yüzden yeni şeyleri öğrenmek için eski bazılarını unutmak gerekiyor, öyle mi Aze? :)

      Sil
    3. Siz daha iyi bilirsiniz Hocam, ben naçizane öyle düşünüyorum. Fazla yer yok demek yanlış olur kanımca, beynin çalışma sistemi belki, eğer, henüz, hala yüzde beşini kullanıyorsak beynimizin, şimdilik böyle demek ki.
      *
      Diğer yandan;
      Unutmak... Hazin bir kelime evet... İnsan yaşadıklarından, yaşadığını anı düşününce nasıl unutur o anları demeden edemiyor...
      Asla unutmam dediğin insanlar, geçmesin diye dua edilen anlar, bir bakarsın izi kalmamış... Bunlar üzüntü verici tabi ki; ama ben yine de acıları düşündüğümde iyi ki unutmak var diyorum. Olsun, güzellikler de unutulsun ne yapalım, ama o acıların canlılığıyla mümkünü yok yaşanamaz(dı). O yüzden, anısının izleri kalsın, yaşatmak istediğimizi yaşatalım, derslerimizi alalım ama unutulsun...

      Sil
  2. Dördü birden varsa ne olur?
    yine mi insan olmuyorum :d

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam safransarı. Yok, dördü birden varsa tam bir insanız demek oluyor. :))
      Sağlıkla kal…

      Sil
  3. Unutmak güzel şey. Keşke her istediğimizi unutabilsek, belki bu kadar pişmanlıklarımız olmazdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gökhan. Senin bu dileğin sanırım insanlığın en eski dileklerinden biri. Keşke öyle bir şey olsaydı. Kuşkusuz hayat herkes için çok daha farklı olurdu. Ama ne yapalım, elimizde şimdilik bu var.
      Selamlar...

      Sil

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git