29 Haziran 2012

Yanlış Anla(t)ma


Dipnot adlı haber sitesi. Haberin başlığını görüyorsunuz:
Kızıyla ilişkiye giren gence ilginç ceza. Sanki genç, kendi kızıyla ilişkiye girmiş.
Anlaşılan o. Başlığı okuduğumda şaşırdım haliyle, kişinin kendisi gençse kızı kaç 
yaşındadır ki? N'oluyoruz lan, diye geçirdim içimden. Halbuki mesele başlıktan 
anlaşıldığından çok farklı. Vatandaşın biri, kızının arkadaşını dövmüş, hepsi bu.

3 yorum:

  1. Benzer "şaklabanlıkları" çok yapıyorlar. Başlığın dikkat çekmesi uğruna göze almayacakları yanlış anlaşılma yok. Hergün onlarcasına rastlıyorum maalesef. Daha kötüsü, yönlendirme içeriyorlar. Aklıma gelen bir tanesini hemencecik yazayım: "Sevgilisiyle kafede öpüşen gence, kafe sahibi "aile var" diyerek ateş etti." Oysa haberin sonunda anlıyoruz ki sevgilisiyle öpüştüğü falan için çıkmamış olay, mekan sahibine sataşıp daha sonra arkadaşlarıyla mekanı basınca kafe sahibinin ruhsatlı silahıyla kendini savunmuş!!! Birkaç ay önce rastladığım bir haber bu!

    YanıtlaSil
  2. Bir de başlığından hiçbir şey anlaşılmayan haberler var, en çok da Hürriyet'te rastlanır öylelerine. "Falankes ne yaptı?", "Filankes falankesle karşılaşınca ne oldu?", "Filancanın evinde falancanın ne işi vardı?" gibi son derece saçma, haber alma-verme etiğiyle hiçbir biçimde bağdaşmayan başlıklar kullanıyorlar. Okuyucuyu meraklandırıp başlığa tıklamak zorunda bırakıyorlar. Halbuki bir haberin başlığı haberin kendisiyle ilgili ipucu vermelidir. Kişi okuduğunda haberin ne olduğunu bile anlamalıdır. Habercilik ahlakı bunu gerektirir. Ama nerede, ahlakı önemseyen mi var?

    Sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
  3. ee tabi 'kızıyla ilişki yaşayan...' şeklinde haber girince bu insanlarda fazla merak uyandırıyor.Bu da medya haber pazarlama olsa gerek,iletişim fakültelerinde işin etiği nasıl anlatılıyor bilmem ama pratikte medyanın farklı örgütlendiği belli !!
    Geçtiğimiz günlerde de Nuri Bilge Ceylan'ın bir söyleyişinde sözde Gülse Birsel'e bir takım olumsuz atıflar ettiği gibi bir takım sözler lanse edildi.Ama bu durum Mehmet Eryılmaz tarafından kaleme alınıp /https://www.facebook.com/#!/notes/mehmet-ery%C4%B1lmaz/dha-ve-nuri-bilge-ceylan-habercilik-bu-kadar-ucuzlad%C4%B1-m%C4%B1-/10150707178208506/linkiyle paylaşıldı.Bu da başka bir medya pazarlama (!)örneği :)

    YanıtlaSil

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git