29 Nisan 2013

® R Simgesi Ne Anlama Geliyor?

Babam iyi bir gazete okurudur. Kendimi bildim bileli gazete okur. Ondan ötürü, benim gazeteyle tanışmam bir yaşıma falan rastlar, dersem hiç de abartmış olmam. Biliyorsunuz, etrafınızdakiler ne yapıp ediyorsa, özellikle de çocuksanız, siz de aynısını yapıp etmek istiyorsunuz, bir tür doğa yasası bu. Üstelik de o yapıp edenler anne babanızsa. 

Diyeceğim odur ki, çok küçükken başladı gazete, kitap, dergi karıştırma merakım. O zamanlar pek ayırdında değildim ama şimdi daha açık görüyorum bunu. Salça kavanozlarını hatırlıyorum, yağ tenekelerini, şekerleme kartonlarını... Üstlerinde ne var ne yoksa dikkatimi çekerdi, okumayı öğrendikten sonra, salça kavanozunun üstündeki yazıları, en küçük ayrıntısına dek okurdum. Bu ® simgesini ilk görüşüm ve görür görmez dikkat kesilişim de o zamanlara rastlar. Yanlış hatırlamıyorsam eğer, daha okula başlamadan bu "harfi" görmüşlüğüm vardı. Bunun aslında bir harf olmayabileceğini de bir tür tahmin ederdim, yuvarlağın içindeydi bir kere, bunun bir nedeni olmalıydı.


Bir gün, ilkokulun birinci veya ikinci sınıfında, bunun neyin nesi olduğunu babama sormayı akıl ettim. Ben de bilmiyorum, dedi. Siz o yaştayken, bir büyüğün, hele de babanızın, bilmiyorum, demesi o kadar tuhaftır ki kafanız allak bullak olur, işin içinden çıkamazsınız. O böyle deyince ben de pek çok kere olduğu gibi çocuklara özgü o tipik umutsuzluğa kapıldım ilkin, sonra da unuttum gitti. 


Gel zaman git zaman, lisede bir gün yine aklıma geldi ve hocalardan birine sormayı akıl ettim. Tüm hocaları göz önünden geçirdim ve en, bu bilir, diyebileceğin hocaya gittim sordum. Adam bırakın bilmeyi, ne sorduğumu bile anlamadı. İçimden hocaya bir şeyler okudum, çektim gittim. Bir gün ansiklopedilerden bulmayı denedim, o zamanlar da merakım git gide artıyordu, neydi bu, ne anlama geliyordu acaba? Kullanım alanı hakkında üç aşağı beş yukarı akıl yürütüyordum ama tam olarak ne olduğuna dair bir fikrim yoktu. Pek çok şeyin markasının üstünde, sağında solunda, standart, yuvarlak içinde küçük bir ® işareti neyin nesi olabilirdi? Gelgelelim, ansiklopedilerde de bulamadım, nasıl bulacaktım ki, R ciltlerine bakıyordum, onlarda da yoktu, en azından işaretin kendisi yoktu.    


Allah önce Google'ın kendisinden, sonra da onu bulanlardan bin kez razı olsun! Onların cennete gideceğinden adım gibi eminim. İnternet çıkar çıkmaz aklıma ilk gelen konulardan biri bu ®'nin ne olduğuna bakmak oldu. Registered'ın başındaki R'ymiş. Kayıtlı/tescilli anlamına geliyor. Yani, bir markanın logosunda falan bulunuyorsa, onun tescilli bir marka veya logo olduğunu anlıyoruz. Bu kadar basit bir meseleyi yıllar yılı merak etmişim. Ama merak, uzun da sürse iyi bir şeydir. Adamı ayakta tutar. Şimdilerde hiç böyle iştahla bir şeyleri merak etmiyorum, ne kötü!

10 yorum:

  1. Google yi bulan kisi musluman degilki nasi cennete gitcek bole seyler yazip gunaha girme

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Google bulunan bir şey değildir. Bilakis programlanmış bir arama motorudur.

      Sil
  2. lan komançi sen mi karar veriyon kimin nereye gitçeğene

    YanıtlaSil
  3. Cahil iste abi ülke böyle cahillerle dolu

    YanıtlaSil
  4. BUGÜN SABAH OGLUM EFE SORDU BANA BU SORUYU ARAŞTIRIP SANA İLETİRİM ANNEM DEDİM
    SİZİN YAZINIZI OKUDUM ÇOK HOŞUMA GİTTİ SONSUZ TEEKKÜRLER ÇOK DEGERLİ BİR ANI KALMIŞ SİZE

    YanıtlaSil
  5. EFESABAH BU SORUYU SORDU BANA ANNE R NE DEMEK ARAŞTIRIP AKŞAM İLETİRİM DEDİM GOOGLE YAZINCA SENİN YAZINLA KARŞILAŞTIM ÇOK HOŞUMA GİTTİ GÜZEL BİR ANI KALMIŞ SİZE TEŞEKKÜRLERRRRRRRR BİZİMLE PAYLAŞTIGINIZ İÇİN İZMİRDEN AYNUR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz Aynur Hanım. Rica ederim. İşinize yaradığına çok sevindim. Efe'nin gözlerinden öperim. :) Selamlar...

      Sil
  6. Orjinal değilmi yani ben orjinal diye biliyodum

    YanıtlaSil
  7. insanlara hayırlı birşey yaptığı içiçn bol bol sevap alıyor ve bu sevapların Allah katındaki değeri çok büyük

    YanıtlaSil

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git