20 Mart 2015

Tutulma

Bilindiği gibi bugün güneş tutulması vardı. Biz bulutlu havadan ötürü izleyemedik maalesef, sağlık olsun. Bari bu vesileyle tutulmalar hakkında iki laf edelim.

Biliyorsunuz, üç tür tutulma vardır: güneş tutulması, ay tutulması ve akıl tutulması. Bunların Latince adları da sırasıyla solar eclipse, lunar eclipse ve mental eclipse'tir.


Güneş tutulması, ayın güneş ile dünya arasına girmesiyle gerçekleşen bir olaydır. Yani, ay güneşin önüne geçerek dünyayı aydınlatmasını engeller. Ay tutulması ise ayın dünyanın gölgesine girip güneşten ışık alamadığı, böylece karardığı olayın adıdır.

Güneş tutulması
Ay tutulması
Güneş tutulması birkaç dakika gibi çok kısa bir süreliğine gerçekleşir. Ona nazaran ay tutulması daha uzundur, saatlerce sürebilir. Bunun nedeni, ayın güneşe göre çok küçük olmasıdır. Fakat akıl tutulması her ikisine göre çok çok daha uzun sürer. Tutulmanın süresi, tutulan aklın sahibine göre değişmekle beraber, bazen ömür boyu bile sürebilir. Yapılan bilimsel çalışmalara göre bugüne değin kaydedilen en kısa akıl tutulması süresi altı aydır. En kısası altı aysa, varın düşünün gerisini.

Peki, akıl tutulması dediğimiz olay nasıl gerçekleşir? Efendim, nasıl ki hem güneş hem de ay tutulmasında araya başka bir faktörün girmesi söz konusuysa, yani ortada karartıcı bir etki varsa, akıl tutulmasında da başka faktörler söz konusudur. Evet, faktörler, çünkü birden çok faktör vardır akıl tutulmasında. İnanışlar ve ideolojiler bunların başlıcalarıdır. 

Herhangi bir şeye sorgusuz sualsiz inanan, bağlanan, yapışan, onu olduğu gibi kabul eden insan aklını bir kenara bırakmış sayılır. Çünkü bu faktörler sağduyuyla beynin işleyişi arasına girerek beynin sağduyudan ışık almasına engel olurlar. Bu sırada beyin yine çalışır çalışmasına ama sağduyudan ışık alamadığı için karanlıkta kalır. Böylece akıl işlevini yitirir. Kişi bu süreçte kafatasının içinde pek de işe yaramayan bir beyin taşımış olur sadece. İşin kötü tarafı, demin de değindiğim gibi, bu durum diğer iki tutulmaya oranla çok uzun sürer. Acı olansa kişinin çoğu zaman bunun farkında bile olmamasıdır.

Bugün güneş ve ay tutulmalarının ne zaman olacağı, tam tutulma mı kısmi tutulma mı olacağı kolaylıkla hesaplanabilmektedir. Gelgelelim, bütün bilimsel ve teknolojik gelişmişliğimize rağmen akıl tutulmalarının ne zaman ve nasıl olduğu / olacağı bir türlü doğru dürüst hesaplanamamaktadır. Bu yüzden bir sonraki akıl tutulması tarihi verilememekle birlikte, son derece sık rastlanan bir tutulma türü olduğundan, gözlenmesi de gayet kolay olduğundan uzmanlar akıl tutulmasını görmek isteyenlerin günün herhangi bir saatinde sokağa çıkmasının yeterli olduğunda hemfikirdirler.


2 yorum:

  1. Ay ve Güneş işlerini bir şekilde yoluna koyarlar da Allah bizi akıl tutulmasından korusun.

    YanıtlaSil

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git