11 Şubat 2013

İnsan Nedir?

İnsan dedikleri ne menem bir şeydir? Kimi, hayatı boyunca ne olduğunu, nereden gelip nereye gittiğini bir kere düşünmez; kimi çok düşünür, uzun uzun düşünür, yıllar yılı düşünür. Kimi kendince bir sonuca ulaşır düşüncesinin sonucunda, kimi herhangi bir şey elde edemeden tamamlar yolculuğunu.

“Meğer insan dediğimiz, ne de az tanıyor kendini,” diyesi geliyor insanın. Hayvanların böyle bir problemi yok haliyle. Eminim hayvanlar kendilerini, insanlardan daha iyi tanıyorlardır. Kedi kediliğini, eşek eşekliğini, ayı ayılığını yapıyor dünya kurulalı beri. Hiç maymunluk yapan koyun gördünüz mü? Ya ata özenen leylek? Ama insan… Ayılık mı dersin, öküzlük mü? Her hayvanı başarıyla temsil eden insanlar kendileri olmayı neden beceremiyorlar acaba?

Daha ne kadar “biz kimiz” diye soracağız? “İnsan nedir” bilmecesi ne zaman cevabını bulacak? Bir keresinde, yaşını başını almış bir felsefecinin makalesini okumuştum: “İnsan Nedir?” başlıklı bu makale, ironik bir biçimde “…insan nedir?” diye noktalanıyordu. Ne hazin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git