3 Ekim 2013

Kayıp Kedi

Bazen kitaplar konusunda maymun iştahlı olup olmadığımı sorguluyorum. Sanırım hayır. Yani, öyle bir durum olsa bile abartılacak derecede değil. Pek çok şeyi okumak istiyorum. Böyle olunca, hepsini okuyup bitirmek de zaman istiyor haliyle. Okunacaklar biriktikçe de insanın canı sıkılıyor doğal olarak, hepsini bir an önce okuyup bitirmek, böylelikle sırtındaki yükü atmak istiyor çünkü. 

Okumak istediklerimin pek çoğu zaten okunması gerekenler. Ben söylemiyorum, büyük yazarlar, eleştirmenler söylüyor. Örneğin Proust'un Kayıp Zamanın İzinde'lerini okumak istiyorum uzun zamandır, ama ne yazık ki bir türlü fırsat bulamıyorum. Buradan bakınca, bunun pek de sözünü ettiğim maymun iştahlılıkla ilgisinin olmadığını düşünüyorum, Proust okumayı istemek kadar doğal ne olabilir? Yalnızca Proust da değil, henüz okuyamadığım çokça klasik var. Onlar yetmiyormuş gibi, okumak istediğim, sıraya koyduğum birçok başka kitap da var. Onlar da yetmiyormuş gibi, okumuş olmama rağmen bir daha okumak istediğim klasikler var, en başta da Don Quijote, klasik sonuçta, birkaç kez okuyası tutabilir insanın. Gelgelelim, ndemiş Calvino: "Bir kişi kendini yetiştirmek üzere ne kadar çok okursa okusun, yine de hep okuyamadığı yığınla temel kitap kalır geride." Amin, diyelim, ne diyebiliriz ki başka. 

Bir ara, her şeyi bırakıp yalnızca klasikleri okumaya yeltendim. Düşünce olarak yeltendim ama, yoksa buna girişmedim. Askere gideceğim sırada vermiştim bu kararı. Askere gittim geldim, baktım kararımı değiştirmişim. Kaldı ki, askerdeyken bile yirmi kadar kitap okudum, onlardan yalnızca Faust vardı klasik olarak, hadi modern klasiklerden Çavdar Tarlasında Çocuklar ile Sineklerin Tanrısı'nı da say, üç. Demem o ki, ne ederseniz edin, illa ki okumak istediğiniz başka kitaplar çıkıyor. 

Uzunca bir girizgâh oldu. Hatta yazının tamamı girizgâh oldu. Kayıp Kedi adlı bir kitap varmış. Onu da okuyasım tuttu şimdi. Ha, sırası ne zaman gelir, Allah bilir. 

via

5 yorum:

  1. çok şey yapmak isteyince hiç bir şey yapıyorum ben.bir bakıyorsunuz devamlı yaptığım şey neler yapacağımı düşünmek ve yapamadıklarım hakkında hayıflanmak. en sıkıcısı da bunu içinden çıkılmaz bir döngü haline getirmek.what is talking about i ve no idea oluyor o zaman:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim durumum seninkinden daha kötü o zaman, :) en azından şimdilik. Şimdilerde belli şeyler için değil, fakat hayatın kendisi için "I have no idea"lık bir durumdayım anlayacağın. :)

      Yine beklerim. Selamlar...

      Sil
    2. Sokrat'a selam olsun ,sevgiler...

      Sil
  2. yazıya tümüyle katılıyorum..yalnız kim söylemiş ne yazık ki hatırlayamıyorum bir türlü ama şöyle bir söz var ona da katılıyorum : bir insan hayatı boyunca 10 kitabı ama gerçekten anlayarak okursa yeter gibi bişey..kötü bir meal oldu ama işte öyle...
    kayıp kediyi okuyunuz bu arada:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman biz o vatandaşın 10'una 40 diyelim, anlaşalım. Sahiden de 40 değerli kitabı -ama hakkını vererek- okumak insana çok şey katar.
      Sevgiler...

      Sil

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git