28 Eylül 2013

Büyüksün Google

Devrimleri devrim yapan zamandır, dersem çok mu klişe bir söz kullanmış olurum? Bir devrim yaşandığı sırada insanlar pek de onun büyüklüğünün farkına varmazlar. Ancak üzerinden uzunca bir zaman geçtikten sonra, deyiş yerindeyse sular durulduktan sonra, geriye dönüp bakıldığında –eğer gerçekten büyük bir devrimse– büyüklüğünün farkına varılır. Fransız Devrimi'ni düşünün örneğin, 165 yıl önce oldu ama etkileri hâlâ sürüyor, yaşandığı sırada kim bu kadar etkili olabileceğini öngörebilirdi? 

Google gerçek anlamda bir devrim. Kimileri yalnızca Google'ı değil, bütün bir interneti devrim olarak ele almanın daha doğru olacağını söyleyecektir, elbette öyle, ama ben internetin yanında Google'ın da kendi başına bir devrim olarak değerlendirilmesi taraftarıyım. Çünkü bir an durup düşününce, ne denli büyük bir devrim olduğu rahatlıkla görülebilir.


Google yeni doğmuş bir bebekken.
Kim bilir, insanlar kaç yüz yıl, hatta bin yıl boyunca Google'ı hayal edip durdu: Bir sihirbaz olsa da sorduğumuz her şeyi anında cevaplasa. Abdülbaki Amca var, büyük halamın kocası. Filozofvari bir insan, seksenini devirmiş. Üç yıl önce konuşuyorduk, söz nereden açıldı bilmiyorum, "bir zamanlar kahinlerden falan söz ederlerdi," dedi, "işte bu sizin internet dediğiniz şey tam da bir kahin değil de nedir?" Çok yerinde bir tespitti. Üstelik kendisi hiç internete girmiş değil. Bırakın bin yıl önceyi, elli yıl önce, sorulan soruya anında karşılık alınacak bir zamanın geleceğini en fazla hayal ederdi insanlar. Ama bugün bu bir hayal değil, gerçeğin ta kendisi. 

Google bu hafta 15. doğum gününü kutladı. Bu yazıyı ondan ötürü yazdım, bir tür doğum günü kutlaması niyetine. Nice on beş yıllar yaşasın Google. Hepimiz ona daha uzun yıllar boyunca ihtiyaç duyacağız.


Google'ı hepimiz elbette arama motoru olarak tanıdık, ama internetin hiç tartışmasız bir numaralı arama motoru olmasının yanında diğer pek çok hizmeti de ücretsiz ve üstelik de en iyi biçimde kullanımımıza sunan bir internet devi o. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git