10 Kasım 2013

Fotoğrafların Anlattıkları - 4

© İzzet Keribar
Bu fotoğrafı ilk olarak on yıl kadar önce bir gazetede görmüştüm, İstanbul'da açılacak bir sergi haberiydi yanlış anımsamıyorsam. Gelgelelim, kime ait olduğu yazmıyordu gazetede, sergide yer alan fotoğraflardan biri olarak basılmıştı. Kesip saklamıştım, hâlâ da duruyor, bunun gibi renkli değil, siyah-beyaz, ama bundan daha büyük. 

Daha sonra bu fotoğrafı internette epey aradım. Başta bir şey bulamadım. Ama üç-dört yıl boyunca aklıma geldikçe aradım ve sonunda nasıl oldu bilmiyorum izini bulmayı başardım. Ancak bu kez de kime ait olduğu hakkında doğru dürüst bir bilgi yoktu. İzzet Keribar'ın mıydı, Şakir Eczacıbaşı'nın mı, Sabit Kalfagil'in mi, belli değildi. Çünkü yer aldığı sitelerde hakkında bilgi yoktu. Ama İzzet Keribar'ın olma olasılığı yüksekti, çünkü hep onun adına rastlıyordum izini sürerken. Bunun üzerine kendisine sormaya karar verdim ve geçen yıl martta bir email gönderip, bu fotoğraf sizin mi, diye sordum. Cevabın gelmesiyle, nihayet fotoğrafın sahibini bulmuş oldum. 

İzzer Keribar, mesajında, bu fotoğrafın sahibinin kendisi olduğunu, ama benzerinin İlyas Göçmen'de de olduğunu söylüyordu. Çünkü o gün Samatya'da birlikte gezmişler. (Göçmen'in çektiği şurada). Demek ki fotoğraf Samatya'da çekilmiş. Bu arada, emin olmamakla birlikte 1981'de çekildiğini de belirtiyordu. Fotoğrafın adını da sormuştum, özel bir adı yokmuş. Mesajının sonuna da şöyle yazıyordu Sayın Keribar: "Düşünüyorum da bu ufak kız şu anda herhalde 35 yaşında bir kadın olmalı."

Bu fotoğrafı çok severim. Üç-dört yıldır blogun kenar çubuğunda yer alıyor zaten, görüyorsunuz. Çocuğun kendisinin yüzü görünmüyor, ama yere çizdiği bebeğin yüzü bize dönük. Sanatıyla tanınan, dahası, sanatıyla var olan bir sanatçıyı çağrıştırıyor bana bu fotoğraf.

4 yorum:

  1. çok güzel.. buna benzer yapay kurgular dolaşıp duruyor sanal alemde
    ama bu kare o kadar gerçek ki..
    rastlamamıştım daha önce..
    görüp gösterdiğiniz için teşekkürlerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar Yazgüneşi, ben teşekkür ederim. Hakiki fotoğraf hemen belli eder kendini. Ne kadar fotoşop kullanılırsa kullanılsın hakiki fotoğrafın yerini tutamaz. Tıpkı her şeyin sahtesinin hakikisinin yerini tutamadığı gibi.

      Sağlıkla kalın.

      Sil
  2. Biz de ne çok şeyler çizerdik çocukken. Hatta s.o.s, adam asmaca gibi şeyler de oynardık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Yolcu. Keşke yere çizdiklerimizin biz de fotoğrafını çekebilseymişiz diyorum. Kendimizden bir hatıra olarak kalırdı.
      Sevgiler...

      Sil

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git