26 Ekim 2012

Östrüsleri İndüklenmiş Tuj Kuzusu

Geçen gün internette dolaşırken, tesadüfen çok ilginç bir şey gördüm. İlginç diyorum, çünkü bana fazlasıyla ilginç geldi, bakın bakalım size de öyle gelecek mi?

Bir vatandaşın doktora tezinin konusuydu gördüğüm: Östrüsleri indüklenmiş Tuj kuzularında östrüs dönemi plazma progesteron, östradiol 17-β ve LH düzeylerinin saptanması.


Latince desen değil, Türkçe desen değil. İngilizce hiç değil. Sokaktan geçerken kafama beşinci kattan tencere kapağı düşmüş gibi oldum, dersem neye uğradığımı ancak öyle anlatmış olurum. Meraklandım, ne demek istiyor acaba, deyip araştırdım. Östrüs'ün anlamına baktım, indüklemek fiiline baktım, Tuj ırkının ne mene bir şey olduğuna baktım. Plazma'nın anlamına bakayım dedim, Google Hazretleri bile plazma televizyonlardan başka bir şey göstermedi. Sonra efendim, progesteron yazdım, östradiol yazdım, falan filan.


Cenab-ı Hak Google ve Wikipedia'dan bin kez razı olsun, bizi onlarsız komasın, ne sorsan, bana mısın demeden hemen cevap veriyorlar. Veriyorlar vermesine, ama bazen birkaç şeyi yan yana koymak işi de sana kalıyor. İşte o zaman damdan düşmüş gibi orta yerde kalakalıyorsun. Tıpkı, bu bahsettiğim konuda benim de kalakaldığım gibi. Teker teker ne demek olduklarına baktığım östrüs, indüklemek, Tuj kuzusu, plazma, progesteron, östradiol kelimelerinin anlamlarını yan yana getirmeye çalıştım ama sen misin çalışan? Anlayacağım yerde kafam daha da karıştı, zihnim allak bullak oldu. Sadece resmini gördüğüm tuj koyunu gözümün önüne gelip sırıtıyordu, o kadar. İşin içinden çıkamayınca merakım katlanarak arttı. Tamam, tuj kuzusunun resmini gördüm ama bunların östrüsleri indüklenmiş olanı nasıl oluyor acaba, diye diye içimi bir kurt kemirmeye başladı.


Google'da detaylı aradım ama ara ki bulasın. Google da bir yere kadar canım. Tamam, östrus, möstrus, petrus, homo homini lupus, hepsine eyvallah da, tutup, "östrüsleri indüklenmiş tuj kuzusu" diye soracak halin de yok ya. Fırına bütün malzemeleri koyup, hadi bana yemek yap, demeye benzer bu.


Dağıtmayalım, baktım ki olacak gibi değil, bu merak devam ederse gece uyuyamayacağım, iyisi mi, dedim, ben kendim östrüsleri indüklenmiş bir tuj kuzusu yapayım. Açtım Windows'un resim defterini, başladım yapmaya. Efendim, söylemekten imtina ediyorum, çok iyi bir ressamımdır, geçen yıl bir müzayedede, Umberto Eco benim bir resmimin Picasso'ya ait olduğunu sandığını itiraf etmişti. İşte birçok otorite tarafından son yıllarda çizdiğim en iyi resim olarak tanımlanan şaheserim:


Tuj Kuzusu.
Bu sayede resim yeteneğimin hangi düzeyde olduğunu da öğrenmiş oldunuz işte, alacağınız olsun. İlkin kulaklarını dik çizmiştim, ama baktım ki ikiz kulelere ziyadesiyle benziyor, değiştirdim. 


5 yorum:

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git