11 Mayıs 2014

Vita Nova

Eve girince mutfaktaki seslere uğramadan salona geçtim. Baktım teyzem oturuyor. Hoş geldin - hoş bulduk faslından sonra teyzemin yanında bir bebek battaniyesi fark ettim, altında bir şey varmış gibi duruyordu. Azıcık aralayınca depderin uykusuna gömülmüş bir bebek gördüm. Şaşkınlıkla, "Bu da kim," diye sordum teyzeme. "Bizim yeni ufaklık," diye yanıtladı o da. "Hiç haberim yoktu sizin yeni bir ufaklığınız olduğundan," dedim bu kez. O da, "Yeni doğdu zaten," diye cevap verdi bana. "Adı ne," diye sordum, teyzem,"Henüz bir adı da yok," dedi.

Kalkıp mutfağa yöneldim, karnım çok acıkmıştı, sabah beş buçukta yaptığım kahvaltıdan beri bir şey yememiştim. Mutfakta annemle ablamın yanı sıra teyzemin gelini vardı. Ona da hoş geldin deyip karnımın aç olduğunu da anneme bildirdikten sonra salona teyzemin yanına döndüm. Bir kez daha açıp bebeğin yüzüne baktım. Ufacık bir şey. "Bu ne zaman doğdu," diye sordum. Teyzem ne dese beğenirsiniz: "Bugün, iki-üç saat önce." Şaşkınlığım arttı haliyle: "Öyle hemen aynı gün taburcu ediyorlar mı ki?" Teyzem, yüzünde yaşının verdiği deneyimle, "Evet," dedi. Bu meselelerden pek anlamıyorum tabii, henüz evli olmadığım için. Çocuk sahibi yakın arkadaşlarım bazen bu konulardan konuşurken kendimi çok cahil hissediyorum. 

Benim de ilginç bir karakterim var efendim, her bir şey bana bir şeyler çağrıştırmak, anımsatmak, düşündürmek zorunda. Daha birkaç saat önce ben bu evden çıkınca henüz burada olmayan, buradayı bırak, henüz bu dünyada olmayan bir insan, şu anda burada aramızda duruyor. Dünya gezegeni yalnızca bana mı bu kadar ilginç geliyor?

Bu bebeği, henüz daha bir adı bile olmayan bu bebeği, kim bilir nasıl bir hayat bekliyor? Neler yapacak, neler edecek? Yirmi yıl, otuz yıl, kırk yıl sonra nerede olacak? Bu soruları dünya kadar uzatmak mümkün. Çünkü hep söylendiği gibi, hayat bir mucize. Bizler de bu mucizenin tam içinde yer alıyoruz.


Başlık: "Yeni Hayat".

11 yorum:

  1. Allah bahtını açık etsin...

    Bende bebeklere bakınca en çok onların ne düşündüğünü, insanları, etrafını, nesneleri, gördüğü ilk şeyleri nasıl algıladıklarını, hangi sırayla nereye yerleştirdiklerini merak ediyorum...
    Ne" tuhaftır" bir çok şey...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Aze. Son cümlen her şeyi açıkıyor: Hakikaten ne tuhaftır birçok şey.

      Sil
  2. bir bebeğin çağrışım yapabildiği, daha geleli 3-5 dakika olmamışken insanlara anlatabildiği çokça şey var gerçekten. uzadıkça uzayan bir ömre, hayatları kısacık eden sorular sorarak başlamak. bir mucize de bu olsa gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Bilal, aklıma birden bebekliğimin tek fotoğrafı geldi. Dışarıda, bir duvarın dibinde, iki halam, iki ablam, amcamın oğlu ve ben varız. Büyük ablamın kucağındayım. O kadar küçüğüm ki yüzüm bile fark edilmiyor doğru dürüst. Keşke o çocuk hep o fotoğraftaki gibi kalsaydı, demekten kendimi alamıyorum bazen. Hayat bir mucize.

      Selamlar...

      Sil
    2. Selamlar efenim.
      Hep eskiler aklıma gelir öyle fotoğraflarda, siyah beyaz. Sanki öyle olmak zorundaymış gibi. Aynı kişinin birkaç fotoğrafı olsun isterim hep. Geriye döndüğünde o anki bakışını, anlayışını görmek isterdim. Neler getirdi, neler götürdü kıyaslaması için mükemmel iki an.
      Allah uzun, hayırlı ömür versin efenim inşallah..

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim kardeşim. Dilerim bu günlerimiz öyle güzel geçer ki gelecekte bugünkü fotoğraflarımıza baktığımıza damağımızda tadını duyalım.
      Sağlıcakla...

      Sil
  3. Bebek bambaşka bir şey, bir o kadar da olağan... Yalnız doğar doğmaz öyle ev ev gezmesine (gezdirmelerine) şaşırdım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hastane bize yakın olduğu için, bir de annem de onlarla beraber hastaneye gittiği için taburcu olduktan sonra bize gelmişler. :)
      Selamlar...

      Sil
  4. Geçen sene bugün serisine başladım...
    Şaşırdım.
    Aynı şeyi yazmakmış kısmet: Ne tuhaftır pek çok şey...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aze. Hayırlı olsun. Geçen yıl yorum yaptığın her şeyin üstünden bu yıl da mı geçeceksin yani? :)
      Sevgiler...

      Sil

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git