10 Eylül 2014

Suya batıl'an inanışlar

Yıllar önce. Annem bir gün sabahın köründe kalkınca pencereden tuhaf bir şey görür. Komşulardan yaşlıca bir kadın, elinde bir tas su, bizim odunluğun kapısına yanaşır. Kapının zincirimsi sürgüsünü açar, tasın içine batırıp çıkarır. Sürgüyü tekrar yerine taktıktan sonra tam dönüp gidecektir ki annemin pencereden ona baktığını fark eder. Merak doludur annemin bakışları. Kadın bir açıklama yapma zorunda hisseder kendini. "Aslında bunun söylenmemesi gerekiyor," diye başlar, "ama ne yapalım, gördün madem..." diye de sürdürür, "Benim torun hasta, yedi kapıyı dolaşıp sürgüsünü bu suya bandıktan sonra götürüp ona içireceğim."

8 yorum:

  1. Gerçekten ilginçmiş. İnsanımızın belli şeylere olan inanışı gerçekten ilgi çekici. Bu konuda bir derleme yapmak da güzel bir fikir. Bu tür inanışlar bana Binbir Gece Masalları'nı anımsatıyor. Doğu kültürünün en önemli özelliklerinden biri de halk arasında yaygın olan bu tür düşünceler olmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tuna kardeşim, hoş geldin. Evet, ilginç. Ancak aslına bakarsan, son yıllarda inancın kendisi, bir bütün olarak bana ilginç geliyor.

      Derleme fikrini ben de bir aralar düşünmüştüm. Böyle bir işe girişsem hiç zorlanmayacağımı biliyorum. Daha önce de bir-iki örnek vermiştim.

      Selamlar...

      Sil
  2. Acaba şamanizm - islam sentezinden kalma gelenekler mi bunlar? Ben yürümeye başladığımda da benim ayak bileklerimi bir iple bağlayıp bir kaç adım attırmış babaannem sağlam yürüyeyim diye. Nereden ne mantıkla gelmiş bilinmez ilginç inanışlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mustafa. Evet, ben de bu tür pek çok inanışın Şamanizm'den kaynaklandığını düşünüyorum. Yalnızca Şamanizm de değil tabii, yaşadığımız coğrafyayı da atlamamak gerek; tarih boyunca birçok inanca ez sahipliği etmiş buralar, çok sayıda inanç pratiğinin kökü buralarda derinlere kök salmış olmalı. Eminim Hititlerden bile kalma bir şeyler vardır.

      Selamlar...

      Sil
  3. İlk defa okudum böyle bir şeyi. Faydası oluyor muydu acaba? Merak edilesi şeyler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Şenay. Olmaz olur mu, eğer sürgüler paslıysa, çocuğun kısa yoldan ölmesi yönünde bir faydası olabilir tabii. :))

      Sil
    2. :D Yaşlılar yapınca bana niyeyse inandırıcı geliyor her şey. Umarım öyle olmamıştır :)

      Sil
    3. İlaç filan hazırlayan yaşlılar var, onlara eyvallah, ama bu tür şeyler tamamen gelenek halinde aktarıla gelen şeyler olduğu için insanlar da bilip bilmeden uyguluyorlar. Daha neler var neler. :)
      Sağlıkla kal...

      Sil

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git