2 Eylül 2014

Yaralı bir elma gibidir hayatım

Elmalar büyüdükçe dallar ağırlaşır. Ağırlaştıkça başlarını öne eğerler. Utangaçlıktan değil ha, ya da çekingenlikten, bilakis, taşıdıkları elmaları gururla gelene geçene göstermek için. 

Sonbahara doğru olgunlaşır elmalar. Dallar artık kırılacak gibidir. Handiyse acıyası gelir bakanın. Ne var ki dalların umurunda değildir bu, zira ağacın gövdesine dayamışlardır sırtlarını; gövde de olabildiğince emindir kendinden. Ancak gene de arada telaşlanmaya yüz tutan bir-iki dal yok değildir. İşte tam da o sırada, bütün dallar onlara bakıp da telaşa kapılmasın diye, ağaç elmalara usulca fısıldar: şimdi!

Elmaların ilki yere düşer. Ağacının dibine. Sonra birer birer öbürleri. İşte o zaman dalların içi ferahlar.

Her ne kadar dalların hiçbir şikâyeti olmasa da, her bir elma, dalına büyük bir eziyet etmiştir aslında. Haftalarca ağırlık vermiştir çünkü ona. 

Doğanın bir tür adalet anlayışı olsa gerek, dallara edilen eziyetin bir karşılığı olarak, düşen her elma yere değdiği yerden yara alır. İlkin pek belli olmaz yaranın izi. Ertesi gün göze görünür olur. Birkaç gün içinde de kendini iyice belli eder. Durdukça da büyüyerek elmayı pörsütür.
***
Gecenin bir vakti karnım acıktı. Mutfağa dadandım. Masanın üstündeki sepette elma vardı. Bir tane alıp odaya döndüm. Elma güzeldi güzel olmasına, pörsüyüp çürümüş kısmı yemeyi zorlaştırıyordu. Sağlam yerinden bir ısırık almaya çalışırken çürümüş yerinden de bir parça ağzıma geliyordu. Nihayetinde sağlam tarafın güzel tadıyla çürümüş tarafın yavan tadı birbirlerine karışıp ilginç bir ahenk oluşturarak mideme iniyorlardı.

Kendimi düşündüm o an. Hayatım da hep böyle olagelmiş, böyle de sürüp gitmekteydi işte. Bütünüyle sağlam olmasa da bütünüyle de çürüdüğü söylenemezdi. İlginç olan da, bu hayatın, tıpkı elma gibi, ne sadece sağlam tarafını, ne de sadece pörsümüş tarafını yaşıyor olmamdı. Her ikisini birlikte yaşayıp gidiyordum.

Bencileyin böyle yaşayan başkaları da var mıdır acep?

8 yorum:

  1. :)) bence dolgun bir elma gbidir hayatın be ;))
    Okuduklarımdan hissettiğim bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Plaza Sesi. Öyle mi görünüyor oradan? Yok, aynen anlattığım gibi. :)
      Sağlıkla kal…

      Sil
  2. Yoklukta varlık vardır der Mevlana Hazretleri. Boş arazi olmasa bina yapılamaz diyerek basitçe örnekler durumu. Bu dünya zıtlıklar diyarı. Boşluk varlığı, hastalık sağlığı, üzüntü mutluluğu saklar içinde çürüğü görüp olguna şükredelim diye. Ödülü ise varlıklar diyarı cennettir. Olmasa çürük elmada nasıl bilebilir insan kıymetini olmuş elmanın ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mustafa. Tabii, tasavvuf penceresinden bakarsak öyledir. Ancak şöyle bir şey de olabilir mesela, çürük tarafını kesip atmak, ve bütünüyle sağlam kalan kısmını yemek varken, elmayı kesmek için bıçaktan yoksun olmak. Demem o ki, elmanın tadına ermek için ille çürüğünü mü görmek lazım? Evet, sağlığın kıymetini hatırlatması bakımından hastalık önemlidir elbette, ancak gerekli de değildir, sağlığın değeri hastalık olmadan da bilinebilir. Kısacası, hayat devam ediyor. :)
      Selamlar…

      Sil
  3. Son baharın bu ilk günlerini yaşarken biz ne keyifli bir yazı yazmışsın.
    Birkaç şey daha söylemek isterdim ancak şu son iki paragraftan sonra vazgeçtim, güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sahi, eylül geldiğine göre "Tekrar hoş geldin Şenay" demenin zamanıdır. :) Umarım verdiğin ara sana iyi gelmiştir.
      *
      Neden söylemekten vazgeçtin? Söz ağzına kadar gelmişse bırakıver çıksın. Ne demiş Yunus Emre: "Bal ile yağ ede bir söz."
      Sevgiler…

      Sil
    2. Hoş bulduk :)) Evet iyi geldi muhakkak.
      Söylenmesi gerekenler söylendikten sonra yazılacak tek bir harf bile bana bazen yazıyı bozuyormuş gibi geliyor, belki öyle değil ben öyle hissediyorum. Gerçekten özel buldum son satırları, tebrikler :))

      Sil
    3. Peki o halde.
      Teşekkürler. :)

      Sil

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git