29 Mart 2014

Bahar temizliği niyetine

Bahar geldi. Yenilenmek, kışın ağırlığını üstümüzden atmak zamanıdır. Umarım şu bahar rehaveti dedikleri şey bu yıl hiçbirimize uğramaz. Gezmeyi çok özledim. Kaç zamandır adamakıllı gezdiğim yok. Son altı aydır aynı şeyleri yapıp etmekten bir hal oldum. Tekdüze bir hayattan daha berbat bir şey var mıdır? Sanmam. Neyse efendim, bahar notlarına daha sonra devam etmek üzere, şimdilik sadede gelelim.

Bloğu 20 piksel genişlettim. Kapak resmini ve ana arkaplan desenini değiştirdim, görüyorsunuz. Fark etmiş olacağınız gibi yazı tipi ve boyutu konusunda bir standart belirlemiş değilim. Yazı rengi standart ama; tüm yazılarda #444 kodlu rengi kullanıyorum. Kullandığım iki font var, serif'lerden Cambria ve sans-serif'lerden Helvetica. Okumakta olduğunuz yazının tipi Helvetica, Cambria ise bu. İkisini de çok seviyorum. Gözü yormuyorlar, yazının hızlı okunmasını sağlıyorlar. Helvetica yazıları 10.7pt ile yazıyordum, azıcık daha ufalttım, artık 10.5pt ile yazıyorum, Cambria'ları ise 12.3pt ile. 

Blogger'ın bize hazır olarak sunduğu yedi tane yazı tipi, beş tane de yazı boyutu var. Yazı tiplerinin arasında Helvetica var ama Cambria yok, bu nedenle Cambria ile yazdığım yazıları elle ayarlıyorum. Ayrıca hem Cambria'nın hem de Helvetica'nın büyüklüğünü de elle ayarlıyorum yine. Pek olmasa da zahmeti var, katlanıyoruz artık, ne yapalım.

Bir zamanlar bloğun tasarımıyla fazlasıyla ilgilenirdim. Bu vesileyle biraz CSS de öğrenmiştim. İşime epey yarıyordu. Şimdiyse onun ekmeğini yiyorum işte. Mesela geçenlerde Blogger başka ülkelerde bir-iki yıldır başlatmış olduğu bir uygulamayı Türkiye'de de devreye soktu. Blogların adresine artık ülke uzantısı da ekleniyor. aaa.blogspot.com olan adres, eğer Türkiye'den bağlanıyorsanız aaa.blogspot.com.tr, Fransa'dan bağlanıyorsanız aaa.blogspot.fr biçiminde gösteriliyor vs. Hiç hoşuma gitmedi bu, hemen Hazreti Google'dan bir kod buldum, ilgili yere yapıştırdım, oldu bitti, yeniden eskisi gibi gösteriliyor adres.

Blogger'ın şu üyelik aracı (Google Friend Connect) ha bire sorunlar çıkarıyor. Giriş yapamıyorum, yapamayınca da izlemek istediğim blogları izleyemiyorum. Daha önce de çok uğraştım bu sorunla ama geçici oluyordu bu, kısa bir süre sonra kendiliğinden çözülüyordu. Bu kez günlerdir düzelmesini bekliyorum, bakalım. Google bu sorundan haberdar bildiğim kadarıyla. Niye bir çözüm bulamıyorlar anlamış değilim.

Dün de söyledim, bir ara bu blog/blogculuk meselesine eğilip bir dizi yazıyla enine boyuna elleyeceğim. Muhtemelen önümüzdeki yaz. Şimdilik biraz daha beklesin.

9 yorum:

  1. o kod malesef hitte düşüşe neden oluyor.
    bir süredir bende de vardı fakat izlenme sayımda ciddi düşüşüş yarattı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba xCoach, hoş geldin. Bende pek bir değişiklik yaratmadı. Bloğun günlük ziyaretçi sayısı üç aşağı beş yukarı aynı. Neden düşüş yaratıyor ki?

      Sil
    2. kısa zamanda farkına varamıyorsun zaten. benim de 900-1000lerde gezinirdi ziyaretçi sayım, o kodu ekledikten sonra 400lere geriledi. kaldırdım yine 700lerdeyim şu anda. arama motorlarını engelliyor olabilir. Tek yorumum bu.

      Sil
  2. Valla o yazıları benim gibi sade vatandaşın anlayacağı tarzda isterim :) Ben hazır tasarımlardan bıktım ama hiç bir şey bilmiyorum bu konuda, anca arkadaki resmi değiştiriyorum sıkıldıkça :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de hoş geldin N.Narda, safalar getirdin. :) Bunca gelip gidiyorsun bir kahve bile ısmarlayamıyorum ya sana, ona yanıyorum. Sanal alemin getirisi çok olmasına çok, bu da götürüsü işte. :)
      ***
      İnşallah diyelim. :) Elimden geldiğince sade anlatmaya çalışacağım. Umarım bir yardımım dokunur.

      Sevgiler...

      Sil
    2. mis kokulu, şöyle denize ya da göle karşı...di mi ya :) Sağol, içmiş kadar oldum:) bu taraflara uğrarsan belki ben ısmarlarım:)

      Sil
    3. O tarafları da epey bir özledim. İzmir, Muğla... İnşallah en kısa sürede yolum düşer.

      Sil
  3. Bloğunun yeni görünümü de güzel olmuş. Ama açıkçası eski halini daha çok sevmiştim :) Yada gözüm alışmıştı belki bilemiyorum. Google'daki sorun beni de sinir ediyor. 300 den fazla blog takip edemezsin dedi banaaa :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözün alışmıştı muhtemelen. :) Eski arkaplan deseni açık renkliydi. Şimdikiyse beyaz fonla karşıt olduğu için aslında daha iyi.

      Google'daki söz konusu sorun bugün itibariyle giderilmiş gibi görünüyor.

      Sağlıkla...

      Sil

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git