25 Mart 2014

Bir demokrasi hikâyesi

Benim sınıfın başkanı bugün istifa etti. Haliyle yeni başkan seçmemiz gerekti. Derhal işe koyulduk ve demokrasi tarihinin en hızlı seçimini yaptık. Önce sınıf önünde bir kez daha başkana istifa edip etmediğini sordum, evet ediyorum, dedi. Nedenini sordum, herhangi bir neden göstermedi, sadece artık başkan olmak istemediğini söyledi. İyi dedik. 

Başkan olmak isteyen var mı, diye sordum, dört kişi hariç herkes parmak kaldırdı. Öğrenciler adayları tahtaya kaldıracağımı ya da adlarını yazacağımı beklerken ben tam aksini yaptım. Aday olmayan dört kişiyi çıkardım. "Herkes doğal olarak kendisine oy vereceğine göre, siz dördünüz, bütün bu adayların arasından başkan olmasını istediğinizi kâğıda yazıp bana verin," dedim. Dediğimi yaptılar. Elif, Fırat, Sinem ve Şiyar birer oy aldılar. Böylece yirmi altı olan aday sayısı bir dakika içinde dörde inmiş oldu. Bunun bir ön seçim olduğunu, şimdi herkesin bu dört aday için bir daha oy kullanacağını söyledim. Aradan oy kullanmak istemediğini belirten birkaç ses de yükseldi, ama ben oy kullanmanın zorunlu olduğunu, bununla beraber herhangi bir adaya oy vermenin zorunlu olmadığını, dileyenin çekimser oy kullanma hakkına sahip olduğunu dile getirdim. 

Seçim başladı. Bir dakika içinde herkes defterinden yırttığı bir parça kâğıda oyunu kullanarak masama getirdi. Oyları saymaya başladım. Fırat'la Şiyar başbaşa gidiyorlarken öğrencilerden biri, "Hocam, birden fazla oy kullananlar var," dedi. Hiç düşünmemiştim bunu. Kâğıtları saydım, hakikaten de sınıfın hazır mevcudundan fazla oy çıktı, hepsini çöpe attım. Oracıkta seçimi iptal edip yenilenmesine karar verdim. Tam o sırada kapı çalındı, içeriye başka sınıfa gidip deneme sınavına girmiş olan beş öğrenci girdi. Onlardan biri, ben de aday olmak istiyorum, deyince her şeyi baştan almak zorunda kaldık.

Bir kez daha aday olmak isteyenleri sordum. Az önceki kadar çok olmasa da yine aday bolluğu yaşandı. İşin ilginç tarafı, biraz önce istifa eden başkan da aday oldu yeniden. Bu arada az önce mükerrer oy kullananlardan birinin Ömer olduğunu tespit etmiştim, o da aday olmak isteyince söz konusu davranışı yüzünden adaylığını kabul etmedim. Yine aday olmayanların oyuyla bir ön seçim yaptırdım. Buna göre hiç oy alamayan adaylar doğal olarak elendiler, birer oy alanları da ben eledim. Birden çok oy alan sırasıyla Şiyar, Yeşim ve Fırat da aday oldular.

Yeniden oylama başladı. Oylar kullanıldı. Bu kez kimse fazladan oy kullanmasın diye teker teker kendim topladım kâğıtları. Sayım başladı. İlk oylar hep Şiyar'a çıktı. Ardından Yeşim atağa kalktı, bir ara Şiyar'ı geçtiyse de yine gerisine düştü. İşe bakın ki daha üç dakika önceki seçimde onun üstünde oy alan Fırat üç oyda kaldı. Beş tane çekimser, bir tane de çekimsel oy çıktı. Kâğıtların birinden de Akın adı çıkınca aday olmayan Akın'ın kendisine oy verdiği anlaşıldı. Sonuç olarak Şiyar başkan, Yeşim de başkan yardımcısı oldu.

11 yorum:

  1. Merhaba olsun hocam :)
    Sınıfınız burdan okuyunca pek şenlikli duruyor valla, Akın'ın allah iyiliğini versin güldürdü beni sıpa :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Madam., hoş geldin. Sınıfım dışarıdan bakan bir göz için sahiden de pek şenlikli bir sınıf. Bizim içinse şenlik kısmı en sonda geliyor, çünkü türlü türlü sorunlarıyla ilgilenmek durumundayız. Yaramazlıklarından hiç söz etmek istemiyorum. :) Akın sınıfın en kısa boylu iki-üç öğrencisinden biri. Kafası çalışıyor ama kendisi de biraz çalışsa...

      Yine bekleriz. Sevgiler...

      Sil
  2. :-) bütün bunlar kaç dakika içinde oldu onu merak ediyorum. Lise de ben de 2 dönem sınıf başkanıydım. Ama beni öğretmen direkt seçmişti. Sınıf başkanı seçmeniz lazım. Aze olsun diyorum, birşey diyor musunuz demişti. Kimse ses çıkmamıştı.. Zamanda şeyler hep böyle iyi yönde değişse sanki, senin yaptığın gibi :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar Azecan. 6-7 dakikadan uzun sürmedi. Benim sınıftan bir iki kişi de başkanın atamayla belirlenmesini istediyse de ben demokrasiden taviz vermedim. :) Belediye seçimlerine birkaç gün kala demokrasi bilincini aşılamak için iyi bir fırsat olmuş oldu. Yalnız, dikkat ettiysen propaganda için hiç süre vermedim adaylara. O da benim demokrasi anlayışım. :)

      Sevgiler...

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Merhaba ayca. Her zaman olmasa da bazen işte böyle komik olabiliyorlar. Her çocuk ayrı bir dünya...

      Sağlıcakla...

      Sil
  4. Gülümseten bir yazı :)
    Staja gittiğim günlerde çocuklarla vakit geçirmekten çok keyif alıyorum, müthişler. Aslında sürekli matematikten nefret ettiklerini söylüyorlar, cevap vermekte zorlanıyorum bazen :..
    Kolay gelsin, hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şenay hoş geldin. Nasılsın? Madem meslektaşız, o zaman âdet yerini bulsun diye, kolaysa başına gelsin, diyeyim. :) Matematik öğretmenlerinin işi zor ne yazık ki, çünkü bu ülkede şu dersin, bu dersin fobisi yok ama matematik fobisi denen bir durum var. Yine de zorluklar seni yıldırmamalı.

      Hem kendi okulunda hem de staja gittiğin okulda başarılar dilerim.

      Sil
    2. Hoş bulduk, çok iyiyim teşekkürler.
      Evet dediğin gibi zor bir durum ancak neler yapabileceğimiz hakkında kafa yoruyoruz ciddi olarak, matematik öğretmenlerine çok iş düşüyor bu konuda. Umarım her şey iyi olur.
      Teşekkürler tekrar :)

      Sil
  5. Paylaşımınız için teşekkürler. Kaliteli paylaşımlarınızın devamını bekliyoruz.. Kolay gelsin!

    YanıtlaSil

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git