28 Aralık 2014

Ölü ya da diri

İnsanların ölümüyle ağaçların ölümü benzemez birbirine. Ölen insan, sonsuza değin ayrılır öbürlerinden. Fakat ağaç öyle mi? 

Hazin bir durumdur nereden baksan; bazı ağaçlar ölürler de yerlerinden ayrılmazlar. Yıllar yılı durdukları yerde durmayı sürdürürler. Öteki ağaçların her an onların ölüsünü görüyor oluşu hüznün tarif edilmesi en zor basamağıdır. Aslında belki biz insanlar da böyleyizdir, ancak böyleysek bile bunun farkında olmadığımız kesin. 


Biz neyin farkındayız ki? Ağaçlar hakkında bilgimiz bile olabildiğince kıt. Birbirleriyle konuşurlar mı, bizi görürler mi, bunu bile bilmiyoruz. Ağaçlar ağlar mı? Canlılar duygulanır; değil mi ya, şu halde ağaçlar da duygulanır mı? Duygulanmıyorlarsa şayet, ne kıymeti var canlarının? 


Yalnızca bilgimiz, görgümüz değil, algımız, hissiyatımız da kıt bizim. İç dünyasına hitap edebiliyor olduklarımız, yalnızca kendi türümüzün bireyleri, peki ya hayvanların, ve dahi bitkilerin iç dünyasına ne derece hitap edebiliyoruz? Sıfır. Şu halde, biz kendimizi ne sanıyoruz ki? 


Ağaçlardan bize gelen fayda ne kadar büyük! Türlü türlü meyvelerini, yapraklarını, yağlarını, çiçeklerini, kokularını bize sunuyor olmak gibi asil bir davranışlarına, bizler onları kesip odun olarak kullanmak gibi alçakça bir şekilde bile cevap verebiliyoruz. Zehirli gazları emmek, buna karşın, hiçbir insanın yapamayacağı bir şey olarak, dışarıya oksijen salmak gibi yüce bir davranışlarına bir biçimde teşekkür bile edemiyor insanlık. Ne zavallılık! 


Apaçık pek çok şeye rağmen insan en büyük olarak hep kendini görür. Bir tek çocuklar olup bitenlerin biraz farkındadır. Kurumuş ağaçlara ibrikle su taşıyan çocuklar bile gördüm, düşünün. Fakat onlar da –adı üstünde, çocuk– ne yapmaları gerektiğinin farkında değillerdi maalesef, çoğunluğu da böyledir zaten çocukların, kurumuş bile olsa, suyu ağaçların köküne değil gövdelerine dökerlerdi. Ne yaparsın, dünya talihsizliklerle dolu. 

Koca bir ormanda, ortalıkta hiç kimse yokken, ağaçlar ne yapıp ederler acaba?

6 yorum:

  1. Ağaç türleri gibi insanlar...Bir an böyle düşündüm ve sanırım ben kaktüsüm :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben neyim acaba, meraklandım bak? Kendimi benzetebileceğim bir ağaç da gelmiyor aklıma.
      Selamlar...

      Sil
  2. Bitkilerin hislere sahip olduğu tespit edildi.
    http://www.youtube.com/watch?v=fGLABm7jJ-Y

    http://www.youtube.com/watch?v=fStmk7e9lJo

    Ağaçlar bilgedir, hiç kimse yokken yalnız kalmazlar bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Jardzy. Öncelikle, gördüğün gibi verdiğin linkler çalışmıyor, daha doğrusu linkler link değil, o yüzden kendilerini link haline getirelim, ilki burada, ikincisiyse burada. Bir ara yazayım dedim bloğa bu link verme kodlarını filan, unutmuşum, hatırlatmış oldun, sağolasın.
      *
      Ağaçlarla ilgili böyle bir şey olduğunu biliyordum zaten, şerrefsizim biliyordum. :)
      Sağlıkla kal...

      Sil
  3. Bilgelerin bilgilerini paylaşmak için Karanlık Dünya'dan geri döndüklerini düşünürsek, sanırım ağaçların oldukları yerde kalmaları ve şimdi bunun üzerine yazılan bu güzel yazıyı okuyor olmamız, tesadüf değil...
    Selâmla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Azmodern Kahraman, teşekkür ederim, benden de selamlar...

      Sil

Yorumunuzda bir web sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Yorumlarla ilgili notlar için buradaki sayfanın sonuna bakabilirsiniz.

Sayfa başına git